'Net Şimdiki Değer - NPV' nedir?


Net Şimdiki Değer - NPV

Net bugünkü değer (NPV), nakit girişlerinin bugünkü değeri ile belirli bir zaman dilimindeki nakit çıkışlarının bugünkü değeri arasındaki farktır. Kredi hesaplama Projelendirilen bir yatırımın veya projenin karlılığını analiz etmek için sermaye bütçelemesinde NPV kullanılmaktadır .
Aşağıdaki, NPV'yi hesaplamak için formül:
Net Şimdiki Değeri (NPV) hesaplamak için kullanılan formül
Bu denklemde:
C t  = t süresi boyunca net nakit girişi
C o  = toplam başlangıç ​​yatırım maliyeti
r = iskonto oranı ve
t = zman periyotlarının sayısı
Pozitif net bugünkü değer, bir proje veya yatırımın (mevcut dolar) yarattığı tahmini kazançların beklenen maliyetleri (mevcut dolar cinsinden) aştığını gösterir. Genel olarak, pozitif bir NPV'ye sahip bir yatırım karlı olacaktır ve negatif bir NPV'ye sahip bir yatırım net zararla sonuçlanacaktır. Bu kavram, yapılması gereken tek yatırımın pozitif NPV  Kredi hesaplama değerlerine sahip olduğunu belirten Net Şimdiki Değer Kuralı için temeldir .
Söz konusu yatırım bir satın alma veya birleşme olduğunda, bir tanesi de İndirgenmiş Nakit Akışı  metriğini kullanabilir.
Formülün kendisinden ayrı olarak, net bugünkü değer genellikle tablolar, Microsoft Excel gibi elektronik tablolar veya Investopedia'nın kendi NPV hesaplayıcısı kullanılarak hesaplanabilir .
'Net Şimdiki Değer - NPV' BREAKING AŞAĞI
Bir projenin değerini belirlemek zordur çünkü gelecekteki nakit akışlarının değerini ölçmenin farklı yolları vardır. Paranın zaman değeri nedeniyle , şimdiki para gelecekte de aynı miktarda daha fazladır. Bu, hem müdahale süresi boyunca hem de enflasyon nedeniyle potansiyel olarak para kazanılabilecek kazançlardan kaynaklanmaktadır. Diğer bir deyişle, gelecekte kazanılan bir dolar, bugün kazanılan kadar bir değere sahip olmayacaktır. NPV formülünün iskonto oranı elemanı bunu hesaba katmanın bir yoludur.
Şirketler genellikle indirim oranını tanımlamanın farklı yollarına sahiptir. İskonto oranının belirlenmesi için yaygın yöntemler, benzer bir risk seviyesine (yatırımcıların bekleyeceği oranlar) sahip diğer yatırım seçimlerinin beklenen getirisini veya projeyi finanse  Kredi hesaplama etmek için gerekli borçlanmanın getirdiği maliyetlerin maliyetini içerir.
Örneğin, bir perakende giyim işletmesi, mevcut bir mağazayı satın almak isterse, önce depolanacak gelecekteki nakit akışlarını tahmin eder ve daha sonra bu nakit akışlarını tek bir toplam tutarı olan bir değere indirir - 500.000 dolar diyelim. Mağazanın sahibi, işini 500.000 $ 'dan daha azına satmaya istekli olsaydı, satın alma şirketi muhtemelen olumlu bir NPV yatırımı sunduğu için teklifi kabul ederdi. Mal sahibi 300.000 $ 'lık mağaza satmayı kabul ederse, yatırım, hesaplanan yatırım süresi boyunca 200.000 $' lık net kazancı (500.000 $ - 300.000 $) temsil eder. Bu 200.000 $ ya da bir yatırımın net kazancına, yatırımın içsel değeri denir. Tersine, eğer mal sahibi 500.000 $ 'dan daha azını satmazsa, satın almacı bu satın almayı satın almayacaktı, çünkü satın alma o dönemde negatif bir NPV sunacak ve dolayısıyla büyük giyim şirketinin genel değerini azaltacaktır.
Bu örneğin yukarıdaki formüle nasıl uyduğuna bakalım. 500.000 $ 'lık topak-toplam değeri, formülün eşit işareti ile eksi işareti arasındaki kısmını temsil eder. Mağaza için ödediği perakende giyim işletmesinin tutarı C o . Cl çıkart o  NPV almak için gelen 500.000 $ C eğer o  az $ 500,000 olan, ortaya çıkan NBD pozitif ise; Eğer C o  500.000 $ 'dan fazla ise, NPV negatiftir ve karlı bir yatırım değildir.
Net Şimdiki Değer dezavantajları ve Alternatifleri
Bir yatırımın kârlılığını NPV ile ölçmekle ilgili temel sorunlardan biri, NPV'nin çok sayıda varsayım ve tahmin üzerine yoğun bir şekilde dayanmasıdır. Bu nedenle, hata için önemli bir yer olabilir. Tahmini faktörler yatırım maliyetleri, iskonto oranı ve tahmini getirileri içerir. Bir proje, genellikle, öngörülemeyen harcamaların yere düşmesini gerektirebilir veya proje sonunda ek harcamalar gerektirebilir.
Ek olarak, iskonto oranları ve nakit girişi tahminleri, projeyle ilgili riskleri doğal olarak hesaba katamayabilir ve bir yatırım dönemi boyunca mümkün olan en yüksek nakit girişini üstlenebilir. Bu, yatırımcı güvenini yapay olarak artırma aracı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle, beklenmeyen maliyetler veya kayıplar veya aşırı iyimser nakit girişi projeksiyonları için bu faktörlerin ayarlanması gerekebilir.
Geri ödeme süresi veya “geri ödeme yöntemi”, net bugünkü değere alternatif olarak sıklıkla kullanılan popüler bir metriktir. Bir yatırımdan sonra bu yatırımın ilk maliyetlerini telafi etmek için gereken süreyi ölçmek, NPV'den çok daha basittir. NPV'den farklı olarak, geri ödeme süresi paranın zaman değerini hesaba katmamaktadır. Bu nedenle, daha uzun yatırımlar için hesaplanan geri ödeme süreleri, enflasyonun meydana gelebileceği ve çarpıtılmış kazançların ve dolayısıyla gerçek geri ödeme süresinin de artacağı zamanları kapsadığı için, daha büyük bir hata potansiyeline sahiptir.
Ayrıca, geri ödeme süresi, ilk yatırım maliyetlerini geri kazanmak için gereken süre ile sınırlıdır. Bu nedenle, yatırımın geri ödeme süresinin sonuna ulaşmasından sonra bir yatırımın karlılığını da hesaba katamaz. Yatırımın getiri oranının daha sonra keskin bir düşüş, keskin bir artış ya da aralarında bir şey olabilir. Yatırımların geri ödeme dönemlerinin karşılaştırılması, o zaman, bu yatırımların karlılığını doğru bir şekilde tasvir etmeyecektir.
Net Şimdiki Değer ve Karşılıklı İç Getiri Oranı
İç getiri oranı (IRR), bir NPV alternatifi olarak yaygın olarak kullanılan başka bir metriktir. IRR hesaplamaları, ufak ayarlamalar dışında NPV ile aynı formüle dayanır. IRR hesaplamaları nötr bir NPV (sıfır değeri) alır ve iskonto oranı için çözer. Bir yatırımın NBD sıfırı sıfır olduğu zamanki iskonto oranı, yatırımın IRR'idir ve esasen bu yatırım için öngörülen büyüme oranını temsil etmektedir. IRR zorunlu olarak yıllık olduğu için - yıllık bazda tahmini getiriler anlamına gelir - çok çeşitli türde ve uzunluktaki yatırımların basitleştirilmiş karşılaştırmasını sağlar.
Örneğin, IRR, üç yıllık bir yatırımın beklenen kârlılığını 10 yıllık bir yatırımla karşılaştırmak için kullanılabilir, çünkü yıllık bir rakam olarak görünür. Eğer her ikisi de% 18'lik bir IRR'ye sahipse, yatırımlar süre içindeki farklılığa rağmen, bazı açılardan karşılaştırılabilir niteliktedir. Yine de, net bugünkü değer için aynı şey geçerli değildir. IRR'nin aksine, NPV, öngörülen bir yatırım döneminin tamamını uygulayan tek bir değer olarak mevcuttur. Yatırım süresinin bir yıldan uzun olması durumunda, NPV, kazanç oranını kolay bir karşılaştırma olanağı sağlayacak şekilde hesaba katmayacaktır. Önceki örneğe dönersek, 10 yıllık yatırım, üç yıllık yatırımdan daha yüksek bir NPV'ye sahip olabilir, ancak bu zorunlu olarak yararlı bilgiler değildir;


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nessie nedir?

'Net Borç' nedir?